petek, 14. februar 2014

DAN LJUBEZNI? JA, PROSIM!

Preprosto si ne morem kaj, da ne bi nasprotovala vsem nezadovoljnežem, ki pljuvajo po dnevu, ki je že vso večnost določen za praznik zaljubljencev. Ja, okej, res je naporno petinšestdeset krat v treh minutah radijskih oglasov slišati "Valentinovo" v vseh možnih sklonih, ampak ta krivda se ne obeša na idejo, pač pa jo je potrebno obesiti na družbo kot tako, ki je pač labilna na takšna marketinška pretiravanja.

Ampak, moji dragi ljudje, zakaj je potrebno vedno potlačiti vse, kar je v svoji osnovi nastalo na ideji o ljubezni, bližini, pozornosti in iskrivih nasmehih? To, namreč naj bi praznovali na današnji dan. Namesto, da bi tisti, ki letos niso zaljubljeni, drugim privoščili, da uživajo in slavijo svoje občutke ljubezni in svojo srečo ob tem, ker imajo nekoga s katerim lahko delijo tisto najlepše; ljubezen, na veliko jamrajo in se pritožujejo nad (kot radi pravijo) "komercialnostjo" enega dneva, ki naj bi predstavljal izmenjavo čokoladic in cvetja med dvema, ki se sicer vso leto ne zmenita za majhne podrobnosti, Valentinovo pa ju nekako prisili v romantično obnašanje. To je naravnost očiten dokaz za slovensko nevoščljivost in vzvišenost nad vsem lepim med ljudmi. Smešno je, da se tako ne pritožujejo na Materinski dan, ki je prav tako poln oglasov, koncertov in posebnih menijev za naše mame, pa kljub temu nihče na Facebook-u ne napiše: "Joj, kako bom sam/a na materinski dan, ker nisem mama! Sovražim ta praznik, ki ves čas samo "lajna" o mamah!"

Ljubezen je lahko zelo komercialna, če smo jo sposobni tako dojemati. Jaz je nisem. Zame je ljubezen globok občutek povezanosti s posebno osebo, ki predstavlja zavetje, pot do še neraziskanega in toplino, ki jo lahko ponudi le človek. Zakaj ne bi enkrat na leto tega slavila in praznovala? Kot praznujem svoje rojstvo, posebne dosežke v karieri in božič, ki podobno kot Valentinovo vsakoletno trpi, pod očitki negativnih pametnjakovičev, ki pravijo, da je to "kar nekaj". V resnici pa tudi božič slavi ljubezen, pač tisto drugačno, družinsko in prijateljsko. Oba praznika, pa sta namenjena današnjemu "drvečemu" človeku, ki vsakodnevno živi ustaljeno ali pa razburljivo življenje, brez da bi se za trenutek ustavil. Jamramo tudi tukaj, da ni časa, da ni več veselja in ljubezni med ljudmi.....hvala bogu torej, za koledarsko določen praznik, ko si lahko vsak, ki ima srečo biti zaljubljen, vzame trenutek in slavi to svojo srečo! Vse "komercialne" ponudbe moramo ob tem vzeti le kot širok nabor idej za praznovanje ljubezni, vsakič malo drugače. Super je, da imamo tako raznoliko ponudbo!

Veste, naveličana sem že NEGODOVANJA žalostnih ljudi, ki želijo s svojo stisko preglasiti srečo tistih, ki so na ljubezenski frekvenci in je zato danes njihov dan.  Pošiljam jim ljubezen skozi besede, kajti nihče si ne zasluži biti žalosten in sam. Vendar, pa je potrebno doumeti, da se za žalost odločamo sami. Prav za prav se za vse odločamo sami. In prav zato, pozivam vse žalostne in ne(za)ljubljene ljudi, da vdihnejo sveže sonce današnjega dne in poiščejo otroka v sebi. Smeh in velika pričakovanja, ko smo bili otroci, so nam dovolili praznovati ljubezen in veselje. In zdaj, čeprav morda nismo zaljubljeni, trenutno ni ob nas človeka s katerim bi lahko delili vse lepo, vseeno pošljimo ljubezen v zrak in praznujmo dan, ki je namenjen ljubezni. Namesto črnih saj, ki se zgrinjajo nad mestom zaradi nevoščljivosti in žalosti, ustvarimo rdečo rožnato nebo, skupaj s soncem, da nam bo na koncu vsem toplo pri srcu. Pozdravimo dan, ki je namenjen praznovanju tistega najlepšega, kot ljudem, ob rojstvu danega.

Zaključila bom s kratko poezijo v upanju, da vam ogrejem srce bodisi zaljubljeno, bodisi osamljeno;

DAN POSEBNIH TRENUTKOV

Tiho se sprehaja po moji koži,
občudovanje mi pošilja, kot najlepši roži.
Tako sladko je spoznanje,
da je danes to krasno praznovanje.

Počasi se naslanja name,
čutim kako se ogenj vname.
Smejem se in iskrim,
ker danes za naju gorim.

Poskočno kri mi v lica plane,
zgodbe med nama in roke ubrane...
Cvetje, sladkosti in laskave besede,
tako se zabavam, tako mi to sede!

Ljubezen, tebe slavim, 
ker mi toliko občutkov naenkrat daješ,
ker v tvojih oblakih zaživim,
kot najlepši cvet drhtim,
in z nasmehom ob mojem njegovem telesu zaspim.



Z ljubeznijo...

Photo source: http://www.highdefinitionwallpapers1080p.com/girl-with-heart-valentines-day-wallpaper-in-hd/ 

Ni komentarjev:

Objavite komentar